Bakım

Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

Güneş kremi, gündüz cilt bakımı rutininizde çok önemlidir. İster birkaç saatliğine dışarı çıkın, ister kumsalda tatil yapın, cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için doğru güneş kremini uygulamak gereklidir. Peki, güneş kremi nasıl seçilir? Güneş kremi satın alırken aramanız gereken şeyler nelerdir? Öğrenmenize yardımcı olacağız.

UV radyasyonuna sürekli maruz kalma nedeniyle cildiniz çeşitli sorunlara karşı savunmasız hale gelir. Cilt hasarına, kırışıklıklara, güneş yanığına ve hatta cilt kanserine neden olabilir. Dışarı çıkmaktan kaçınamayacağımız için cildi güneş kremi ile korumak en iyisidir.

Doğru güneş kremini nasıl seçeceğinizi bilmiyorsanız bu yazı tam size göre. Bu makale size bir güneş kremi seçmek için nihai rehber sağlar. Yapmanız gereken okumaya devam etmek.

En Doğru Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

1. Güneş Kreminizi Seçmeden Önce Etiketi Okuyun

Telaffuz etmesi ve anlaması zor olan içerik maddelerinin bir listesini sıralamak, düpedüz bunaltıcı olabilir. Peki akılda tutulması gereken önemli şeyler nelerdir? Dermatologlara ve klinik araştırmalara göre geniş spektrumlu olarak etiketlenmiş ve en az 30 SPF’ye sahip güneş kremi aramanız gerekiyor. Bu, hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruduğu anlamına geliyor.

SPF seviyeleriyle ilgili bir uyarı: Dermatologlara göre en az 30 SPF tercih edilmelidir. Güneş kremi etiketlerindeki SPF değeri UVB korumasıyla ilgilidir. Bu nedenle, üst düzey bir SPF’ye sahip bir güneş kremi cilt yaşlanmasına ve muhtemelen en ölümcül cilt kanseri türü olan melanomaya yol açan zararlı ultraviyole ışınlarından cildinizi korur.

2. Güneş Kremi Seçerken Geniş Spektrum Önemlidir

Geniş spektrumlu güneş koruyucu, hem kırışıklıklara neden olan UVA’ya hem de güneş yanığına ve cilt kanserine neden olan UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Güneşten korunma söz konusu olduğunda, çoğu insan yalnızca güneş yanıklarını düşünme eğilimindedir. Ama gerçek şu ki, tamamen farklı türde bir hasarı unutuyorlar. UVA ışınları cilt yüzeyine daha da derinden girerek cilt kanserine katkıda bulunabilir ve ayrıca yaşlanma belirtilerine neden olabilir. UVA ışınlarının yıl boyunca, hava bulutlu olsa veya pencerelerden geçse bile yaklaşık aynı yoğunlukta olduğunu unutmamak önemlidir.

Bununla birlikte, çoğu dermatolog, UVB ışınlarının yaklaşık yüzde 97’sini engellediği için en az 30 SPF kullanılmasını önerir. Cildin çeşitli açıkta kalan bölgelerine her gün yeterli miktarda güneş kremi uyguladığınızdan emin olun. Bu, özellikle dışarıda uzun süreler geçireceğiniz günlerde önemlidir.

3. Güneş Kreminizin Suya Dayanıklılığını Kontrol Edin

Yaz aylarında plaja veya havuza gidecekseniz, suya dayanıklı bir güneş kremi kullanmak akıllıca olur. Ayrıca günlük kullanım için de oldukça akıllı bir seçenektir. Suya dayanıklı güneş kremleri iyidir çünkü temel kural, insanlara iki saatte bir yeniden uygulamalarını söylememizdir. Ve pek çok insan, gün boyunca, özellikle hava nemliyken güneş kremlerini terlettiklerinin farkında değil, bu nedenle suya dayanıklı güneş kremleri, gerçek suda olmasalar bile insanlara bu ekstra korumayı sağlıyor.

4. Aktif Maddeleri Arayın

Güneş kremindeki aktif maddeleri kontrol edin. Titanyum dioksit, çinko oksit ve avobenzon içeren formüller arayın. A vitamini (genellikle retinil palmitat olarak anılır) içeren güneş kremlerinden kaçındığınızdan emin olun. A vitamininin cilt tümörlerinin oranını arttırdığı düşünülmektedir.

5. Güneş Kremi Formülasyonu

Güneş kremi formülasyonu tipik olarak bir güneş kreminin dağıtım biçimini ifade eder ve kişinin cildinde nasıl hissettiğini ve göründüğünü etkiler. Piyasada yaygın olarak kullanılan üç güneş kremi formülasyonu vardır. Bu formların her birinin faydaları olmasına rağmen, doğru kullanıldıklarında hepsi güneş koruması sağlayabilir:

  • Güneş Koruyucu Spreyler vücutta ulaşılması zor yerlere güneş kremi uygulamak için mükemmeldir. Çok fazla vücut kılı olan herkes için iyi bir seçenektir. Ancak uygularken spreyi solumamaya dikkat edin.
  • Güneş Koruyucu Losyonlar mevcut en yaygın ve nemlendirici güneş kremi formülasyonları arasındadır. Çeşitli cilt tiplerine hitap etmek için birden fazla varyantta mevcutturlar.
  • Güneş Koruyucu Çubuklar en taşınabilir ve daha az dağınık seçenekler arasındadır. Cildinize sürerek ve ovuşturarak kullanabilirsiniz. Uygun bir seçenektir ve özellikle seyahat için uygundur. Minimum sızıntı şansları vardır.

Genel olarak, tüm güneş kremlerinin raf ömrü üç yıldır. En iyi sonuçlar için serin ve kuru bir yerde saklayın.

6. D Vitamini Faktörünü Aklınızda Bulundurun

Muhtemelen çocukluğunuzdan beri D vitamininin önemini duymuşsunuzdur. D vitamininin kemik sağlığı, bağışıklık fonksiyonu veya depresyon yönetimi için kritik olduğu bir sır değil. Vücudunuz UVB ışınlarına maruz kaldığında D vitamini alır. Dahiliye doktorları hastalarına D vitamini almak için günde 10 dakika güneşte oturun diyor. Dermatologlara göre, bunu güneş koruması olmadan yapmayın çünkü cilt kanserine yakalanabilirsiniz. Ayrıca bunun yerine D vitamini takviyesi alabilirsiniz. Yumurta sarısı, uskumru ve somon gibi yağlı balıklar, bazı peynirler ve dana karaciğeri dahil olmak üzere D vitamini ile zenginleştirilmiş ve güçlendirilmiş yiyecekler de yiyebilirsiniz.

Kaliteli Bir Güneş Kremi Seçmenin Son Noktası

UV ışığı , ölümcül melanom türü de dahil olmak üzere cilt kanserinin önemli bir  nedenidir. Güneş kreminin doğru kullanımı, gelecekte kanserlerin etkisini azaltmaya yardımcı olacaktır. Piyasadaki pek çok farklı güneş kremi ile her kişisel tercihe uygun bir formülasyon vardır.

Güneş kremi hakkında hatırlanması gereken belki de en önemli şey, güneş kreminin tek başına yeterli olmadığıdır. Güneşe maruz kalmayı en aza indirmek için kıyafet, güneş gözlüğü ve şapka giymelisiniz. Gün ortası güneşinden kaçının ve gölgede kalın veya kendi gölgenizi yaratın.

Güneşin en güçlü olduğu saat 10:00 ile 16:00 arasında güneşe duyarlı olmak gerekiyor. Geniş kenarlı bir şapka ve güneş gözlüğü takın. Ve en önemlisi, güneş kremi sürmeyi dişlerinizi fırçalamak gibi günlük bir alışkanlık haline getirin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu