Erken Menopozun İşaretleri Nelerdir?

Erken menopoz, adet döngünüz 40 ila 45 yaşları arasında durduğunda ortaya çıkar. 40 yaşından önceki menopoz, erken menopoz veya birincil yumurtalık yetmezliği olarak kabul edilir. Menopoza giren kadınların ortalama yaşı 51 ile 52 arasındadır. 40 yaş altı kadınların yaklaşık %1’inde erken menopoz görülürken, 45 yaş altı kadınların yaklaşık %5’inde erken menopoz görülmektedir.
Menopoz yaklaştıkça, yumurtalıklar östrojen hormonunu giderek daha az üretmeye başlar ve bu da regl döngünüzün değişmesine yol açar. Menopoz sırasında yaşadığınız semptomlar, bu dalgalanan hormon düzeylerinin bir sonucudur.
Dikkat edilmesi gereken bazı erken menopoz belirtileri vardır. Bu semptomlar ayrıca düşük östrojen seviyeleri ile ilişkilidir.
Erken Menopozun Belirtileri
Erken menopoza girme şekliniz, onu neyin tetiklediğine bağlı olarak değişecektir. Örneğin araştırmalar, kemoterapi nedeniyle menopoza giren kadınların diğer kadınlara göre daha kötü semptomlarla daha uzun menopoz geçişleri yaşadıklarını bulmuştur.
Kadınlar, son adet dönemlerinden birkaç yıl önce düzensiz adet döngüleri yaşamaya başlayabilirler. Erken menopoz semptomları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere tipik menopoz semptomlarının çoğunu içerir:
- Sıcak basmaları
- Gece terlemeleri ve soğuk basmaları
- Vajinal kuruluk
- Uykusuzluk (uyku zorluğu)
- Üriner aciliyet (daha sık tuvalet için acil bir ihtiyaç)
- Daha fazla idrar yolu enfeksiyonu
- Kuru cilt, kuru gözler ve ağız kuruluğu
- Göğüslerde hassasiyet
- Baş ağrısı
- Eklem ve kas ağrıları
- Libidodaki değişiklikler (cinsel dürtü)
- Konsantrasyon güçlüğü, hafıza kaybı (genellikle geçici)
- Kilo alımı (göbek çevresinde)
- Saç dökülmesi
Erken Menopoz Neden Olur?
Erken menopoz doğal süreçlerin sonucu olabilir veya belirli tıbbi durumlar veya prosedürler tarafından uyarılabilir. Bazı nedenler aşağıda temsil edilmektedir:
1. Genetik Yatkınlık
Ailede erken menopoz öyküsü olması, bir kadının erken menopoz geçirme olasılığını artırabilir.
2. Sigara İçmek
Sigara içmenin kadın sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin bir araştırmaya göre, sigara içmenin erken başlangıçlı menopoz için bir risk faktörü olduğu ve menopozun ne zaman başladığına bakılmaksızın daha şiddetli semptomlara neden olabileceği tespit edilmiştir.
3. Kemoterapi ve Radyasyon Tedavisi
Birçok kanserin ve ilişkili durumların tedavisi için önemli olmakla birlikte, kemoterapi ve radyasyon tedavisi, erken menopoz başlangıcı da dahil olmak üzere vücut için çeşitli sert sonuçlara neden olabilir. Bazı durumlarda, bu sadece geçici bir doğurganlık kaybına yol açabilir ve uygun iyileşme ile tekrar çocuk sahibi olabilirsiniz. Bu, kemoterapinin kesin bir semptomu değildir, ancak bir yan etkisi olabilir.
4. Yumurtalık Cerrahisi
Her iki yumurtalığın da cerrahi olarak çıkarılması, menopoz semptomlarının hemen başlamasına neden olabilir. Çift yumurtalık ameliyatından sonra adet görmeniz durur ve hormon seviyeleri hızla düşer. Bu, sıcak basmalarının yanı sıra cinsel aktiviteye ilgi kaybı da dahil olmak üzere güçlü menopoz semptomlarına yol açabilir.
Erken Menopoz Nasıl Teşhis Edilir?
Kadınların sıcak basması ve adet görememe gibi semptomları gözlemlemeleri durumunda bir doktora görünmeleri gerekir. Bir jinekolog, hastaları geçmiş yumurtalık ameliyatları, radyoterapi, kemoterapi, hormonal bozukluklar ve pelvik enfeksiyon gibi faktörler açısından inceler ve ardından test edilen folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyelerini reçete eder. FSH hormonu miktarının ölçülmesi, yumurtalıkların düzgün çalıştığını gösterebilir.
Erken menopozun diğer tanı yöntemleri şunlardır:
1. Fiziksel Muayene
Muayene randevularında hastalar sıcak basması, vajinal atrofi, libido azalması, düzensiz adet görme gibi semptomlarını tartışırlar.
2. Ultrason
Doktor, yumurtalıkları dikkatlice izleyebilir ve bir ultrason yaparak yumurta veya foliküllerin varlığını kontrol edebilir. Erken menopoz yaşayan bazı kadınların kalan birkaç yumurtası olabileceğine dikkat edilmelidir.
3. Hormon Testleri
Hormon testleri, düşük östrojen, yüksek tiroid uyarıcı hormon (TSH) seviyesi, yüksek folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyesi, yüksek prolaktin seviyesi vb. dahil olmak üzere bazı hormon seviyelerini inceler.
Erken Menopoz Nasıl Önlenir?
Sağlıklı bir yaşam tarzını takip etmek ve yeme alışkanlıklarını değiştirmek erken menopozun önlenmesine yardımcı olabilir. Bu durumu önleyebilecek etkili faktörler şunlardır:
- Stresten kaçınmak;
- Yeterince su içmek;
- Susam ve fasulye gibi östrojen açısından zengin tohum ve gıdaları tüketmek;
- Dondurulmuş gıda yerine taze gıda tüketmek;
- Doymuş yağ içeren yiyeceklerden, tatlılardan, fast foodlardan ve gazlı içeceklerden kaçınmak;
- Daha fazla sebze ve meyve yemek;
- Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir kiloyu korumak;
Erken Menopoz Depresyonu Tetikleyebilir mi?
Bir kadının erken menopozda olduğunu öğrenmesi büyük bir şok olabilir ve kadınların tanıyı takip eden aylar hatta yıllar içinde depresyon geliştirmesi alışılmadık bir durum değildir. Halihazırda depresyondan, özellikle doğum veya adet görme ile ilişkili depresyondan muzdarip olan kadınlar daha yüksek risk altındadır.
Bazı uzmanlar, östrojenin kademeli olarak azalmasının, menopoza giren kadınları depresyona daha yatkın hale getirdiğine inanıyor. Depresyon ve menopozun uyku güçlüğü, yorgunluk ve enerji eksikliği, kaygı, sinirlilik ve konsantrasyon güçlüğü gibi birçok ortak semptomu olduğu gerçeği, bu semptomları doğal bir parçası olarak gören kadınlarda depresyonun teşhis edilemeyeceği ve tedavi edilemeyeceği anlamına gelir.
Ancak depresyon yüksek oranda tedavi edilebilir ve kadınların gereksiz yere acı çekmesi gerekmiyor. Tedavi, egzersiz ve sağlıklı bir diyetle birlikte ilaçları veya konuşma terapisini içerebilir.